Mistä löydän tietoa ja valokuvia Kempeleestä?


(Tämän nettisivun osoite: http://kempele-seura.blogspot.fi
Linkkien toimivuus testattu 1.12.2016)

Mistä löydän tietoa ja valokuvia Kempeleestä?


Valokuvia vanhoista taloista Kempeleessä löytyy mm. seuraavista lähteistä:

1. Ilmakuvia taloista löytyy kirjoista "Kotiseutumme värikuvina : Kempele" sekä "Kotiseutuni : Pohjois-Pohjanmaa". Molemmat kirjat ovat Kempeleen pääkirjaston (Zeppelin, 3. krs) kotiseutukokoelmakaapissa luokassa 42. Pyydä kaapin avain tiskiltä. Kirjoja ei voi lainata, mutta kopioita voi ottaa kirjaston kopiokoneella.
2. Vanhoja valokuvia rakennuksista, ihmisistä ja elämänmenosta yleensä on kirjassa "Perinnealbumi : Pohjois-Pohjanmaa 1". Löytyy kirjaston luokasta 92.8 PER, jos on lainassa, voit varata ilmaiseksi.
3. Kempeleen kotiseutuarkisto (ks. alempana kohta 3).
4. Ks. myös tämän tiedonlähdeluettelon kirjallisuusluettelo sekä eri tietokannat.


1) Arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteistietokannat


Finna on tietokanta, jossa on aineistoja arkistoista, kirjastoista ja museoista. Kirjoita aloitussivun hakukenttään: Kempele. Voit kirjoittaa useampiakin hakusanoja, esim. Kempele historia, Kempele paikannimet, Kempele kirjailijat, Kempele koulut.

Kulttuurisampo. Mm. vanhoja ilmavalokuvia. Kirjoita vas. yläkulmassa olevaan Pikahaku-kenttään: Kempele.


2) Kirjastot ja kirjastojen tietokannat


Kempeleen kirjastossa (Zeppelin, 3. krs) on kotiseutukokoelma (ks. kuva). Siihen kuuluu aineistoa, jonka aiheena on Kempele tai jonka tekijä on kempeleläinen. Kokoelmassa on kirjoja, lehtiä, lehtileikkeitä, vuosikertomuksia, esitteitä ja äänitteitä. Kaapissa on mm. vanhat paikallislehdet ja kempeleläisten kirjailijoiden romaaneja. Kysy kaapin avainta henkilökunnalta. Aineistoa ei voi lainata.

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjastossa on maakuntakokoelma (Oulun pääkirjasto, 3. krs.)

Lehtiartikkeleita löytyy artikketietokannoista Aleksi ja Arto, joihin pääsee esim. Kempeleen kirjaston nettisivuilta täältä. Aleksia voi käyttää kirjaston ja koulujen tietokoneilla, Artoa myös kotona. Osa artikkeleista on netissä (kokeile laittaa Aleksiin hakusanoihin aiheen lisäksi ilmaus: kokoteksti netissä. Esimerkiksi näin: Kempele ja poliitikot ja kokoteksti netissä). Jos artikkeliviitteessä ei ole nettilinkkiä, voit kokeilla kirjoittaa artikkelin nimen alkua Googleen, joskus nettiartikkeli löytyy sitä kautta. Jos artikkeli on julkaistu vain paperilehdessä, kirjasto neuvoo mistä saat lehden käsiisi.

Kempeleestä kertovaa tietokirjallisuutta (suppea lista):
  • Hiltunen, Mauno (1982). Kempeleen historia. 
  • Lakeuden äärellä, kaupungin naapurina : Kempeleen kulttuuriympäristöohjelma (2008). Toim. Timo Paakki. Myytävänä kunnantalon neuvonnassa, 15 €. Luettavissa pdf-muodossa myös Kempeleen kunnan nettisivuilla täällä.
  • Kempeleen Joulu -lehdet ja Kempeleen Kurpponen -lehdet. Kempele-Seuran julkaisema lehti on ilmestynyt v. 1998, 1999, 2000, 2002, 2004, 2007 ja 2013. Kysy kirjastosta. Lehtien sisällysluettelo löytyy Kempele-Seuran blogin Tuotteet-sivulta (valitse sivun oikean laidan valikosta kohta Tuotteet) täältä.
  • Perinnettä Kempeleestä (2008). Toim. Satu Ekmark. (Sananparsia, taikoja, kummitusjuttuja yms.) 
  • Perinnealbumi : Pohjois-Pohjanmaa 1. (Hyviä valokuvia, kirjaston luokassa 92.8 PER.)
  • Cajanus, Kaarlo Ilmari (1936, 1979). Kempeleen seurakunnan vaiheita.
  • Paakki, Timo (2016). Kempeleen Kalle : sanan ja saunan mies. 
  • Kervinen, Kaisa ja Still, Timo (2015). Voimistelu- ja Urheiluseura Kempeleen Kiri 100 vuotta 1915-2015.
  • Metsäperä, Jarmo (1990). Kempele. (Valokuvateos.)
  • Huurre, Matti (1991). Oulujokilaakson historia : kivikaudelta vuoteen 1865.

Kempeleen pääkirjastossa (Zeppelin, 3. krs) lainaustiskin edessä olevalla kirjapöydällä on saatavana esitteitä "Kirjallisuutta Kempeleestä ja Oulun seudulta." Esitteessä on pitempi kirjallisuuslista.

Kirjasampo-nettisivustolta voit hakea kirjoja ja kirjailijoita hakusanalla Kempele.

3) Arkistot ja arkistojen tietokannat

Kempeleen kotiseutuarkiston sisältö on pääosin luetteloitu Arvi-tietokantaan. Yksittäisiä valokuvia ei vielä ole luetteloitu (tilanne 12/2016), mutta valokuvista ja niiden aiheista on olemassa manuaalisesti ylläpidetty mappi. Osa valokuvista on myös digitoitu. Kotiseutuarkistossa on valokuvakokoelman lisäksi yksityishenkilöiden sekä järjestöjen asiapapereita sekä haastattelu- ja keruuaineistoa. Aineistoon liittyy käyttörajoituksia, esimerkiksi joitakin kuvia saa käyttää vain kuvaajan luvalla. Aineiston julkaisemiseen tarvitaan useimmiten lupa siltä henkilöltä tai järjestöltä, joka aineiston on luovuttanut kotiseutuarkistoon. Kotiseutuarkistoa säilytetään kunnan arkiston yhteydessä lukitussa tilassa. Sitä ei pääse katsomaan omatoimisesti eikä selailemaan pelkästään mielenkiinnosta, mutta jos tarvitsee tietoa tietystä aiheesta, voi ottaa yhteyttä kunnan tietopalvelusihteeriin, p. 044 497 2294. Kerro tiedonhakupyyntöä jättäessäsi aihe mahdollisimman tarkkaan. Yli kolme tuntia vievästä tiedonhausta peritään 30 euron maksu.

Kempeleen kunnanarkisto, ota yhteyttä kunnan tietopalvelusihteeriin, p. 044 497 2294

Kansallisarkisto, Oulu.
Mm. Kempeleen seurakunnan arkisto (vanhempi osa), Kempeleen nimismiespiirin arkisto, Marttila (Kempele) virkatalon arkisto, Pääskylä (Kempele) varkatalon arkisto, Erkki Kerttulan arkisto, Filip Saalastin arkisto, Uno Wegeliuksen arkisto.

Kansallisarkiston Vakka-tietokanta. Käytä tarkennettua hakua.

Kansallisarkiston Digitaaliarkisto. Kirjoita vapaasanahakuun "Kempele".

1600-luvun maakirjakartat. Kirjoita hakukenttään: Kempele. Mm. kartta Kempeleestä vuodelta 1707, jossa maatalojen tilukset merkitty.

Kansanrunousarkisto. (Kansanrunousarkiston Kempelettä koskeva vanha aineisto on kutakuinkin kattavasti julkaistu teoksessa Perinnettä Kempeleestä, ks. tietokirjallisuusluettelo yllä.)

Kotimaisten kielten keskus (Kotus). Klikkaa tekstiä Hae sivustolta, kirjoita hakukenttään: Kempele. Kotuksen sivuilta voi muun muassa ladata ja kuunnella murrenäytteen Kempeleen murteesta. Huomioi Kotuksen aineiston käyttösäännöt täältä. 
 

4) Museot ja museoiden tietokannat

Kempeleen kotiseutumuseo, Kirkkotie 18. Auki kesäisin.

Historiatietoa alueesta yleisemmin: Pohjois-Pohjanmaan museo Oulussa.

Vanhoja valokuvia Kempeleestä Pohjois-Pohjanmaan museon Uuno Laukan kuva-arkistossa . Klikkaa kohtaa Haku, kirjoita hakukenttään: Kempele, klikkaa Hae.

Museoviraston verkkopalvelu Kuvakokoelmat

5) Muita tiedonlähteitä


Kempeleen kunnan nettisivut täällä
Tietoa Kempeleen historiasta sekä valokuvia löytyy kunnan nettisivujen kohdasta Vapaa-aika > Kulttuuri sekä Vapaa-aika > Matkailu.

Pyöräreittejä Kempeleessä kunnan nettisivuilla täällä.

Pohjoispohjalaista kulttuuriperintöä: KirjastoVirma.fi. Kirjoita hakusanaksi Kempele.

Historiallinen sanomalehtikirjasto sisältää digitoituja sanomalehtiä vuosilta 1771 - 1920. Kirjoita hakukenttään: Kempele. Voit valita kaikki lehdet tai tietyn lehden. Tuloksissa esiintyy paljon kirjoitusvirheitä, koska tietokoneohjelma ei ole osannut tulkita vanhojen lehtien suttuista painojälkeä.

Sota-arkiston valokuvakokoelma. Klikkaa aloitussivulla Suomen lippua. Hyväksy käyttöehdot. Kirjoita oikean yläkulman tekstihaku-kohtaan: Kempele. Kempeleestä on vain yksi kuva (tilanne 12/2016), mutta Oulusta satoja kuvia.

YLEn Elävä arkisto -nettipalvelusta voi etsiä Kempelettä koskevia televisio-ohjelmia. Kirjoita hakukenttään: Kempele. Esimerkiksi Eeli Aallon dokumentti kirjailija Anna-Leena Härkösen joulunvietosta lapsena 1977 täällä ja Eeli Aallon dokumentti, jossa yksivuotias tuleva laulaja Saara Aalto viettää päivää mummolassa Kempeleessä vuonna 1988 täällä.

Musiikki: Kempeleläisiä bändejä voi yrittää etsiä Suuri Suomalainen Bändirekisteri -tietokannasta täällä. Suuri osa tietokannan bändeistä ei kuitenkaan toimi enää.

Agricola - Suomen historiaverkko on hyvä tiedonlähde historiatietoon yleensä.

Makupalat on hyvä linkkisivusto mihin tiedonhakuun tahansa.

Suomen Kotiseutuliitto

Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry löytyy Facebookista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti